GRAFISCH ONTWERPER IN DE PRAKRIJK


Hier lees je alles over mijn belevenissen en ideeën als grafisch vormgever
- 02 maart 2017
Grafisch netwerken
- Of netwerkende ontwerper?

Netwerkochtend in HNK Den Haag - Ondernemersvitamine van Machella Boot

Hollen of stil staan, daaraan ontkom je ook als grafisch ontwerper niet. Zo heb je niets en zo ben je bezig met het opstellen van drie offertes voor logo's, een huisstijl en een website. En oh ja, ook nog bezig met het ontwerpen van een toffe uitnodiging voor een bedrijfsfeest vanwege een 15 jarig bestaan, inclusief de inrichting en verzending van een nieuwsbrief. J!
Intussen is een van de offertes geconverteerd in een heuse opdracht en wee mij, ik was er gisteravond zó door meegesleept dat het klokje opeens op 23.33 stond! Je kunt maar in de juiste flow zitten...
Je kan het druk hebben met opdrachten - gelukkig  -  maar geen onderneming zonder deelname aan de broodnodige netwerkbijeenkomsten waarmee gisteren mijn ochtend gevuld was. OpenCoffe070 in De Werkfabriek, Binkhorst, Den Haag. Elke 1e van de maand organiseert Tom Scholte deze levendige bijeenkomst met elke keer weer andere ondernemers die inspirerende verhalen vertellen over hun onderneming.
En om nog even door te gaan, vanavond alweer een netwerk van de Haagse Smaakmakers in Galerie 2.0, Noordeinde Den Haag. Van een heel andere orde met drankjes en 'food' en elke keer weer gevarieeerd gezelschap van Haagse ondernemers én de ondernemers challenge.

Inspiring Entrepreneurs Open Coffee 070 - Tom Scholte in gesprek

Ondernemersvitamine voor vrouwelijke ondernemers met Machella in actie.

Wat levert dat netwerken dan op?
Sinds ik vorig jaar fulltime met mijn business aan de slag ben gegaan heb ik me vol op netwerkbijeenkomsten gestort. Op internet vond ik al snel www.meetup.com. Nou, dat is een Walhalla van netwerkbijeenkomsten waar je niet uitgekeken raakt. Op elk vlak, vak- en interessegebied wordt er wel een netwerkbijeenkomst georganiseerd. Zo kwam ik o.a. terecht bij Ondernemersvitamine voor Vrouwelijke ondernemers. Zeer inspirerend georganiseerd door Machella Boot van Zuiver Wit. Zij zorgt er elke keer voor dat je door haar interactieve manier van netwerken weer met een nieuwe vitamineboost aan de slag gaat met je onderneming.
Bites & Business voor vrouwelijke ondernemers combineert een gezellige avond uit eten met netwerken. Via de zgn. enveloppe methode stel je een ondernemersvraag waardoor je reacties, tips en aanbevelingen verzamelt. Netwerken in optima forma.
Op initiatief van Gerdien van Druten van Gerdiensten is Haagse Werknomaden in Den Haag belandt. Dit concept bestaat ook in een aantal andere steden elk onder eigen stadsnaam. Elke week ontmoet je elkaar op een andere locatie om te (net)werken. Laptop of iBook mee en aan de slag, afgewisseld met nuttige tips en feedback. Een ontspannen werkochtend op een wisselende coole plek buiten de deur.

En ja, gek als ik ben op bitterballen, was de keuze om deel te nemen aan het netwerk van de BitterBallenBorrel snel gemaakt. Breed opgezet, met gastsprekers en sinds kort ook met muziek. Verandering van spijs doet eten, dus heb je je buik vol van bitterballen dan is er aansluitend een diner om verder te netwerken.

2016 was voor mij een druk netwerkjaar met zaaien en planten waardoor nu zowaar de opdrachten beginnen binnen te druppelen. Dus ja, netwerken werkt en de aanhouder wint! Het is net als het onderhouden van je moestuintje: aandacht blijven geven. Ik blijf er lekker mee doorgaan.

Haagse Werknomaden

BitterBalleBorrel

Acht netwerktips van een 'ervaringsdeskundige'
Tenzij je super introvert bent of intens verlegen is deelnemen aan netwerken een ontspannen en scociaal aangename bezigheid. Want dat is het dus, deelnemen aan. Niet bezoeken. Stel je open en heb een aantal prettige gesprekken met mede ondernemers. Het is verrassend, leuk en inspirerend.  
Mocht je net begonnen zijn met je bedrijf en nog last hebben van koud watervrees, hierbij een paar mindful tips om je, naar ik hoop, te helpen vol zelfvertrouwen in het netwerk-leven te storten.
1. Wees nieuwsgierig zonder weerga, vooral voor jezelf maar zonder te vervallen in opdringerig gedrag en wees oprecht geïnteresseerd. Ongedwongen en oprechte interesse wordt altijd gewaardeerd en beantwoord. Iedereen vind het fijn wanneer iemand belangstelling toont voor zijn/haar business.
2. Verstand op nul, d.w.z. heb geen verwachtingen, en sta open voor wie en wat je ontmoet. Laat je verrassen en wees oprecht in je bedoelingen.
3. Wissel kennis en ervaringen uit op het gebied van het runnen van een business; stel vragen, vertel je eigen ervaringen of je gebrek eraan. Hoe doet die andere ondernemer dat? Waar loopt hij/zij tegenaan? Deel dezelfde ervaringen en vertel elkaar hoe je ermee omgaat.
4. Laat OMA thuis Heb geen Oordeel, Mening of Aanname. Laat je verrassen.
5. Minimale pitch. Zorg dat je je verhaal over wie je bent en wat je doet, kort en bondig paraat hebt. Maximaal een halve minuut - 30 seconden zijn best lang - vertellen met welke expertise jij ondernemers kunt helpen is meer dan genoeg voor een eerste ontmoeting. Wanneer je toehoorder daar op voortborduurt of je vragend blijft aankijken, breid je pitch dan verder uit met nadere details en praktijkvoorbeelden en vraag of hij/zij wel eens iemand met jouw dienst heeft ingehuurd en wat de ervaringen daarmee waren. En... vergeet niet om daarna de vraag terug te stellen welke business je gespreksparter heeft... ;-) Ook op een netwerk is converseren tweerichtingsverkeer.
6. Visitekaartjers
Kies het juiste moment om visitekaartjes te geven. Klikt het, of vind je de expertise van de ander interessant, wissel dán pas visitekaartjes uit.
7. Plezier. We zijn sociale wezens en delen energie met elkaar. Beleef daarom plezier aan wat je doet en met wie je spreekt. Je krijgt dan hetzelfde plezier terug. Heb een optimistische houding, gooi er af en toe wat humor tussendoor en netwerken wordt vanzelf een plezierige bezigheid waar je voortaan naar uitkijkt. Ja, echt!
Vooral voor de eenpitters onder ons, is het erg prettig om met enige regelmaat je werkplek te verlaten en met mede ondernemers te sparren, feedback te geven en te ontvangen. Dat alleen al is een nuttig aspect van netwerken!
8. Opvolging. Wacht niet te lang met het opvolgen van de contacten die je hebt gemaakt. Follow up via Linkedin is ideaal en refereer daarbij aan de ontmoeting die je op het betreffende netwerk hebt gehad. Stuur niet zomaar een loos verzoek via de contactknop maar voeg een persoonlijk berichtje toe. Et voilà, je netwerk is weer uitgebreid!
Njoy!
Netwerken en meer:
meetup.com/inspiring-entrepreneurs-open-coffee-oc070 - Den Haag
haagsesmaakmakers.nl - Den Haag
meetup.com/Ondernemers-Vitamine-netwerk - Den Haag en Rotterdam
facebook.com/groups/haagsewerknomaden/?fref=ts - Den Haag
bitterballenborrel.nl - door heel Nederland
bitesenbusiness.nl - voor vrouwelijke ondernemers door heel Nederland
clubvan25.nl - door heel Nederland
- 01 februari 2017
Het bewust zijn van kleur
- Hoe bewust ben jij je van kleur?
'Iets' over kleur schrijven, dat leek me wel interessant. Maar voor je het weet vergalloppeer je je gigantisch, want vooral in mijn vak is informatie over kleur en de toepassing ervan eindeloos! Zo divers als kleuren zijn zo moeilijk is het om daar er 'even' een artikel aan te wijden. Enfin, ik beperk me tot een aantal aansprekende voorbeelden waarvan ik denk dat die interessant genoeg zijn om te lezen...
Kleur dus! En dan? Kleur is O V E R A L om ons heen. Maar hoe hoog of hoe laag je kleurperceptie is, maakt een groot verschil hoe je kleur ervaart. Ben je kleurenblind* - en dat bedoel ik in letterlijke zin - dan maakt het zien en ervaren van kleur een wezenlijk verschil met iemand die zuivere kleurwaarneming heeft. De prikkels die kleuren geven zijn daarom voor iedereen weer anders, ook tussen mensen die kleuren zuiver waarnemen bestaat er verschil in perceptie. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond, persoonlijke voorkeuren en omstandigheden die invloed hebben op hoe kleur wordt waargenomen en ervaren. Het is daarom interessant om je af te vragen hoe die persoonlijke waarneming invloed heeft op je persoonlijke voorkeur voor een bepaalde kleur of bepaalde kleuren die, blijkt uit onderzoek, ook niet je hele leven hetzelfde blijft. Als kind hield je waarschijnlijk veel meer van felle kleuren zoals geel en rood maar naarmate je ouder werd, onstond de voorkeur voor meer ingehouden kleuren.
De kleur en de waan van de dag
Wat we ook niet moeten uitvlakken is de tijdgeest. Waren bloemen- en regenboogkleuren 'hot' in de 'sixties' en deed je in de jaren zeventig niet mee wanneer je niet tenminste een beetje oranje en bruin in je interieur had toegepast, nu zijn de kleuren voor je interieur een stuk vrijer en worden kleuren meer afgestemd op persoonlijke voorkeur. Kijk maar naar de tv programma's van VT Wonen waar d.m.v. een zgn. 'moodboard' de persoonlijke voorkeuren en kleuren van de bewoners in kaart worden gebracht en vervolgens toegepast in een 'make over' van hun interieur.
Verder worden we elk seizoen weer op kosten gejaagd door de mode industrie die ons er op alle mogelijke manieren van wil overtuigen dat de kleuren van vorig jaar voor dit seizoen toch écht niet meer kunnen en we voor schut lopen wanneer we ons niet kleden volgens de laatste kleurcombinaties. Nou ja, heel zwart wit (!) gesteld dan.
Met die commerciële invulling van kleur waarbij per seizoen alle kleuren weer op hun kop worden gezet en die ons, als je niet oppast, meesleurt in een tombola van kleursensatie, staan we geen moment stil bij de oorsprong van kleur, welke symboliek de verschillende kleuren hebben en wat de geschiedenis van kleurtoepassing is door de eeuwen heen.

Oorsprong en symboliek van kleur
Sinds mensenheugenis hebben kleuren een symbolische betekenis. Onze taal is ermee doorspekt. In veel uitdrukkingen speelt kleur een rol, letterlijk of figuurlijk: de rosse buurt, een blauwe maandag, het gele gevaar, groene vingers hebben, een zwarte bladzijde in de geschiedenis, een grijze dag. Een boek vergeelt, de maatschappij vergrijst en in Nederland worden studenten nog steeds ontgroend. (hoewel ik me afvraag hoeveel er daarna toch nog groen achter de oren blijven in hun gedrag, maar dat is een ander onderwerp... ;-))
Kleuren roepen stemmingen op en geven sferen weer. Kleuren kunnen afstoten, aantrekken of onverschillig laten, ze kunnen opwinden of rust geven. Kortom: kleur is een emotioneel geladen begrip )1  Daar werd van oudsher al gebruik van gemaakt. Zo staat purper voor ambt, gezag, macht en is terug te vinden in de kleding van de katholieke geestelijkheid. Blauw staat voor rust, verstand, waarheid. Goudgeel staat voor hoogste wijsheid en diepste inzicht. In het oude China mocht dan ook alleen de keizer een geel gewaad dragen. Globaal kunnen we kleuren verdelen in warme en koude kleuren. Een experiment door Johannes Itten )2 waarbij hij in een kantoor in de ene ruimte de muren rood en de andere ruimte de muren blauw liet schilderen, had als resultaat dat in de blauwe ruimte de termostaat 3 graden hoger moest worden gezet omdat die ruimte als koud werd ervaren.
Waarom lijken sommige kleuren sterker te worden en andere niet?
De kleurencirkel kan inzicht geven bij deze vraag. Johanes Itten (hiervoor ook al genoemd en een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent) heeft die kleurencirkel de vorig eeuw bedacht als basis voor de kleurenleer. Om te beginnen zijn er drie basiskleuren: geel, blauw, rood. In de drukkerswereld waar met speciale drukinkten wordt gewerkt, maar ook in de digitale wereld, vertaalt zich dat in geel, cyaan en magenta. Deze drie kleuren worden ook wel de primaire kleuren genoemd omdat ze de zgn. 'eerste' kleuren zijn en niet tot stand komen door menging van twee kleuren. Ze zijn de eerste kleuren van het kleurenspectrum en vormen daarmee de basis waaruit alle andere kleuren voortkomen. Wanneer je deze primaire kleuren met elkaar mengt ontstaan er de zgn. secondaire kleuren: geel x blauw = groen; geel x rood = oranje; rood x blauw = paars. Ga je vervolgens die secondaire kleuren ook weer met elkaar mengen dan ontstaan de tertiaire kleuren. Zie hieronder de kleurencirkel waarin alle primaire, secondaire en tertiaire kleuren staan afgebeeld. De latere werken van Mondriaan zijn uitgesproken voorbeelden van de toepassing van primaire kleuren. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is 'Victory Boogie Woogie'.
De Amerikaanse kunstenaar Barnet Newman heeft de primaire kleuren weer op een andere manier toegepast in het enorme doek Who's Afraid of Red, Yellow and Blue
.

De kleurencircel van Jonathan Itten

Mondriaan - schilderij Victory Boogie Woogie - 1942-1944
Bron: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/mondriaan-de-stijl

Barnett Newman, Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III, 1967-68, collectie Stedelijk Museum Amsterdam -
bron: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/barnett-newman. Afmeting 224 by 544 cm.

Wanneer je kleurencombinaties gebruikt die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen, dan versterken ze elkaar. Maar hoe komt dat dan? Ze worden sprekender omdat ze elkaars tegenpolen zijn en daarmee voor contrast zorgen. Wanneer je roze naast rood zet of oranje naast geel dan krijg je er hoogstens een warm gevoel bij maar er ontbreekt een kleurelement waardoor die warmte wordt versterkt. Die versterking krijg je wel wanneer je er een koele kleur aan toevoegt c.q. naast zet, bijvoorbeeld blauw of groen. Daarom is de herfst ook altijd het seizoen met de meeste kleurcontrasten die ons door die sprekende kleuren altijd weer verrast met een levendig beeld.
Pas je daarentegen kleuren toe die dezelfde kleurtinten hebben, dan spreek je van 'ton sur ton' waardoor een heel rustig en soms ingetogen beeld ontstaat.
In het begin van dit stuk, haalde ik al het begrip kleurenblindheid aan dat een serieuze zaak is om rekening mee te houden. Mensen die kleurenblind zijn en dus geen goed onderscheid kunnen maken tussen de verschillende kleuren, laat staan subtiele kleurnuances ervaren kleur compleet anders en missen de subtiliteit in sfeer. Met name het gebruik van kleur op websites kan veel invloed hebben op de perceptie van kleur. Een site die goed inzicht geeft hoe die kleur wordt waargenomen is http://www.colorhexa.com Met een kleurenblindheidssimulator wordt de waarneming van drie verschillende soorten kleurenblindheid nagebootst. Zo blijkt maar weer: kleur is niet altijd wat het lijkt.
Kortom, wanneer je de kleurenleer zou willen toepassen op je eigen huisstijl dan kan de juiste kleurencombinatie net dat ene verschil maken in de uitstraling van je bedrijf. De keus in kleurgebruik blijft echter altijd een persoonlijke waarmee je de eigenheid of de sfeer van je bedrijf juist dat unieke karakter kunt meegeven.
)1 M. Lüscher, Farben-Visualierte Gefühle
)2 J. Itten, Kleurenleer - Cantekleer B.V., De Bilt
Johannes Itten (Südern-Linden, 11 november 1888 – Zürich, 27 mei 1967) was een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn theoretisch werk in verband met het Bauhaus en zijn kleurenleer.

Geïnteresseerd in een uitgebreide nulmeting van je huisstijl en kleurgebruik d.m.v. de huisstijlcheck? Vraag hem dan hier aan: grafilizz.myportfolio.com/huisstijlcheck.
Liever eerst een gratis brainstormsessie over kleurgebruik voor je bedrijf? Stuur me dan een berichtje o.v.v. 'brainstormsessie kleur'
: info@ebgrafisch.nl

- 01 januari 2017
Waar kan ik voor 'weinig' een logo laten maken!
Vers van de pers op dag een in 2017: de start van mijn Blog! J!

Via de fb groep ZZP-er Durf te Vragen verzeild geraakt (of was het toch deelnemen aan...) in een discussie over het 'goedkoop laten maken van een logo...'

Als vakvrouw krimpt mijn grafisch ontwerp-hart regelmatig wanneer ik de onwetendheid en onprofessionele houding van veel ondernemers lees in dit soort fb groepen of fora.
Enfin, lees mijn commentaar dat in algemene zin nu hier als blog-post is te lezen.
Vooropgesteld: het ontwerp van een huisstijl met logo heeft primair als doel een visuele herkenbaarheid van de onderneming neer te zetten waarmee de professionaliteit van de ondernemer wordt onderstreept.
Grafisch vormgevers kunnen ondernemers daarmee van dienst zijn. Grafisch vormgevers zijn vakmensen die per definitie opgeleid zijn om vorm te geven (!) aan de visuele uitingen en/of identiteit van een onderneming. De huisstijl vormt de verbindende factor tussen alle bedrijfsuitingen en onderstreept daarmee de professionaliteit van de ondernemer.
Wanneer je begint met het starten van een eigen bedrijf heb je, als je het serieus aanpakt, een ondernemingsplan opgesteld waarin o.a. presentatiekosten zijn opgenomen. Het laten ontwerpen van een huisstijl valt onder die kosten.

In de discussies die ik lees over het laten maken van een logo en huisstijl vind ik het op zijn minst merkwaardig wanneer er zo makkelijk over wordt gedacht om dat zelf maar even te doen of dat dat bij uitbesteding niet zoveel hoeft te kosten. De gedachtegang dat een logo en huisstijl altijd maar op een koopje moet worden gedaan, al of niet via een logo-voor-weinig-platform, vind ik op zijn minst vreemd. Hoe serieus neem je jezelf als professional om daar op die manier over te denken. Andere vakmensen, zijn dan ook goed genoeg om alles maar op een koopje te leveren vraag ik me dan af?
Tezamen met de uren die er aan worden besteedt om daadwerkelijk een logo en/of huisstijl te ontwerpen heb je ook te maken met de intellectuele inspanning die een goed ontwerp met zich meebrengt. Een goed geschoolde ontwerper (HBO) schud niet zomaar even een logootje uit zijn/haar mouw en tovert het ook niet 1 2 3 uit een hoge hoed. Logo’s zijn geen plakplaatjes. Een goede ontwerper denkt namelijk mee met de bedrijfsstrategie en de missie van de ondernemer en op welke doelgroep die ondernemer zich wil richten.
Het ontwerpen van een logo en huisstijl is daarom geen magie, maar een serieus, creatief denkproces dat samen met input van de opdrachtgever tot een herkenbare visuele identiteit van de onderneming leidt.
Hoe professioneel wil je zijn om daar als ondernemer serieus in te investeren?

Overigens, wanneer je al een huisstijl hebt, maar vindt dat die niet meer helemaal voldoet aan je bedrijfsstrategie, dan is het wellicht handig om die van A tot Z te laten doormeten d.m.v. De Huisstijlcheck.
Abonneer je op mijn BLOG GRAFISCH ONTWERPER IN DE PRAKTIJK
Ja, ik abonneer mij op je BLOG
Dankjewel voor het volgen van mijn BLOG.Ciao!Elise
Back to Top